Masline Leccine i Celline su tipične za region Salenta. Beru se između oktobra i novembra, i odmah ih se obrađuju. Peru se i ostavljaju u vodi i soli oko 6 meseci. Obe vrste masline se zatim obrađuju da bi se iz njih izvukla pulpa koju pate sadrži, kako bi se napravila savršena ravnoteža ukusa i boje. Pate se stavlja u teglu koristeći, naravno, ekstradevičansko maslinovo ulje.
Paradajz šljivar se sadi u aprilu i maju, a ručno se bere u julu i avgustu. Nakon 5 dana sušenja na suncu biraju se najbolji komadi, peru se u vodi i sirćetu i na kraju se melju sa kaparom iz Racale-a, crvenim lukom i mediteranskim začinima. Dobijeni pate se zatim stavlja u teglu sa ekstra devičanskim maslinovim uljem.
Idealan za – predjela, paste, sendviče, mlade sireve.
Klasik obogaćem na iContadini način. U našem slučaju sušenim paradajzom ili maslinama Leccine. U kombinaciji sa Parmigiano Reggiano 24+ meseca, bademima iz Pulje i pregrštom svežeg bosiljka, čine pravo remek delo. Sosevi su bez glutena i prilagođeni veganskoj ishrani.
Pesto od maslina Leccine – idealan za paste, bruskete, paradajz.
Pesto od sušenog paradajza – idealan za paste, sendviče, mlade sireve, kuvano i grilovano meso.